Tuesday, 30 October 2012

cinta jarak jauh.kekal ker?

www.tips-fb.com
orang usha

whassup all. tajuk entry tengahari buta nie pasal cinta jarak jauh.. cinta jarak jauh?apa kejadah cinta jarak jauh nie? cinta yang dipisahkan dengan jarak.aik sama jer ayat nyer..hahah

CINTA JARAK JAUH. mesti korang semua pernah bercinta.. tipulah kalau tak pernah kan.beza nya cinta korang tu berjarak dekat,apelah! bercinta pun dengan ANAK PAK MEON, rumah selang 3 buah jer dari rumah korang..nak gi kedai beli tepung lalu depan rumah dia, nak gi sekolah lalu depan rumah si dia.adoiii.lain kali cari kekasih yang rumah HUJUNG KAMPUNG,hahahha.ok stop MEREPEK!





CINTA JARAK JAUH nie sebenar nya apa eh????? bagi aku cinta jarak jauh nie maksudnya DUA makhluk yang saling bercinta tapi terpisah disebabkan jarak contoh nya macam kekasih korang tu sambung study luar negara.. tapi relationship korang terus jalan.. ha lebih kurang la. . .betul ke?tak kisah la asalkan korang dah dapat tangkap tajuk entry aku. kekeke.

tak kisah la korang bercinta sejauh mana pun dari afrika ke malaysia ke apa. . . yang jadi persoalan aku sekarang, bertahan ker cinta jarak jauh korang tu?? ha kekal ker idok?






ha dah mula garu kepala. . dah mula risau la tu? haha.buat apa korang nak risau kalau korang yakin perasaan korang N si dia kan.yang perlu dirisau kalau si dia dekat dengan korang pun boleh  bermadu asmara dengan orang lain..kalau jauh bukan takat madu, vanila, coklat semua di asmarakan..

so apa yang korang perlu ada kalau cinta korang berstatus CINTA JARAK JAUH nie?ikut prinsip 5K nie~

  1. KEYAKINAN

benda nie confirm la kena ada , kalau yakin tu takde say  babai to your buah hati la, kena yakin,, hey cik kak, nie cinta jarak jauh ok, kalau dah tak yakin dengan perasaan korang baik cari bauh hati rumah sebelah je..bayangkan korang tinggal KEDAH, pakwe korang sambung belajar kat PERLIS.. baru 3 hari si dia tak contact,, dah mula.. "BOBOI DAH TAK INGAT GEGIRL KE?DAH ADA GEGIRL BARU!? . . ha aper tu?takde KEYAKINAN la tu..





2.   KESETIAN

opppp! bukan prinsip rukun negara tu okeyh! kesetiaan kepada si dia. even lelaki se cute YONG HWA datang pun tak mampu lagi menggugat hati korang kepada pakwe korang tu even muka pakwe korang muka banduan akhir yang dipenjara kerana mengedar vcd cetak rompak pun korang perlu setia. 





3.  KEJUJURAN

perlu di ingatkan korang perlu jujur. maksud nye?jujur je la ..kalau korang ada discussion dengan team group korang and ahli group tu salah sorang nya minat tahap cipanzi kat korang padahal muka korang takdela secantik NEELOFA pun , korang kena jujur, cakap yang korang dah berpunya! 

tegaskan kat dia korang dah ada pakwe yang sedang menunggu korang dalam penjara sebab edar VCD cetak rompak tu, jangan lupa jujur jugak kepada pakwe korang, bagitau si dia tentang orang yang minat tu, JANGAN SAMPAI DIA TAHU BENDA TU DARI ORANG LAIN.






4.  KEIKHLASAN

ikhlas bercinta tu dengan niat korang nak kawin dengan dia..jangan korang cinta cinta monyet pulak ..kalau korang ikhlas .. keikhlasan korang tu akan dibalas dengan keihlasan jugak oleh si dia.ni kalau bercinta pun sampai suka 3 4 orang lelaki..tu bukan ikhlas tu gelojoh ! 





5.  KESABARAN

last sekali korang perlu sabar, sabar je la, kalau korang dah ada semua yang atas tu, step yang terakhir SABAR, sabar dengan ketentuan DARINYA. sejauh mana pun korang terpisah dengan dia kalau dia jodoh korang, kawin jugak kan. lebih baik bercinta dengan YANG MAHA ESA. kita tak nampak DIA, tapi dia selalu dekat dengan KITA. so tak perlu risau cinta jarak jauh jauh tu kalau dah ada cinta Allah yang dekat di HATI. jom renungkan dan kita beramal. :)





DONT SHY-SHY KALAU NAK KOMEN.THANX

Monday, 29 October 2012

SEGMEN 2: Terjah, Follow, Menaik!!!

www.tips-fb.com
orang usha


whassup all. pagi pagi bukak laptop ternampak satu peraduan ni...bukan peraduan gores dan menang dapat moto tu.. ni lain.. rasa macam ok la.. berminat nak join tu ada.. syarat mudah je..so nak tahu syarat . . . klik gambor bawah nie. . . dan join la.. 


korang boleh baca syarat kat situ and apa hadiah yang si penganjur tawar kan..tapi aku rasa patut TAMBAH syarat. 

  • WARGA NEGARA MALAYSIA (BANGLADESH MYANMAR VIETNAM tak dibenarkan)-utamakan bumiputera ok! haha
  • BERUMUR bawah 70 tahun.. (jangan galakkan warga emas leka dengan bloging nie,nanti cucu kurang dapat kasih sayang, mula la atok cari lain)
  • ibu tunggal serta bapa tunggal lebih diutamkan.. maklum tunggal la katakan.hehe

hahaha..dah2 stop merepek, sorry cik penganjur, pape kemusykilan pasal ni, korang boleh contact terus ke ----> CIK PENGANJUR

 join la okeyh..:)




klik sini untuk JOIN okeyh! (-_-)

.


DONT SHY-SHY KALAU NAK KOMEN.THANX

Saturday, 27 October 2012

pencipta Trool face

www.tips-fb.com
orang usha


whassup all.. ehhh asal rambut tengah korang botak tu? aik korang buat ape sampai botak nie?? haa cepat2 gi tengok kat cermin kalau tak pecaya. ape?tak pun?hahahah gotcha! korang dah kena TROOL dengan aku.hehe.apa?tak lawak pun? ok ok staright to the point je la kalau dah tak lawak! 





korang tawu kan trool face tu apa?muka trool ?tawu? tapi korang tawu ke sape yang cipta and create muka trool tu?

ok jom baca bawah nie kalau nak tawu





aku search search dan terus search ternyata sangat la susah nak cari info pasal orang yang bertanggungjawab mencipta trool face. tapi dengan usaha sampai terduduk akhirnya aku dapat sikit info pasal nie.


kalau info yang aku search tak silap, dia nie lah pencipta trool face.  

Dibuat oleh pengguna DeviantART, bernama Whynne

bila trool face nie  mula muncul? 19september 2008

trool face adalah dari komik MPS paint comic yang pada dasarnya untuk trool satu benda, tak pasti benda apa yang di trool nya tu. 

Diguna untuk menunjukkan Trolling dalam budaya internet kontemporari dan  biasanya untuk dijadikan bahan jenaka. contoh nya kalau orang buat silap or tersalah cakap sikit..mula la kena trool kan.siap kena kutuk lagi dan ikon untuk trool korang tu adalah muka trool nie lah.







DONT SHY-SHY KALAU NAK KOMEN.THANX

lelaki VS wanita. mana lebih bermulut longkang? ;)

www.tips-fb.com
orang usha

whassup! pedas pedas pedas. (amik air pepsi sejuk minum baru hilang pedas) .hihih.lelaki N perempuan mana lagi mulut longkang? haha.. of cos lelaki akan cakap perempuan mulut longkang dan perempuan lak akan tuduh lelaki yang bermulut puaka, tak gitu? sape nak ngaku yang diri tu mulut longkang kan.heee
Buat satu barisan!!!!   lelaki yang bemulut longkang ke KIRI, perempuan yang mulut longkang ke KANAN! cepat! aik.. kenapa tak keluar barisan? oooo tak nak mengaku mulut longkang? heheh. kira bagus la nie..





Perbualan lelaki

Situasi 1

Ali : woiiiii malam nie tengok bola nak? weh cerita ONE PIECE episod 100 ada tak? meh sini aku tengok laptop ko.. apesal lampu laptop ko kelip-kelip nie.. nie kalau buat gantung ganti lampu lip lap time raya pun ok! laptop SAMA MACAM TUAN! hahaha. 

Situasi 2

Abu : woi2 tengok awek tu .. yang mana?ala yang cutting ala model tu..ala bukan yang sebelah dia tu! yang sebelah dia tu gemok macam tong dram.bagi kat atok aku pun dia reject! hahahah.awek ko pun cam tu kan?macam tong.haha

Situasi 3

Jali : geng2 tengok skyline 2? mantap kowt! ceh ubahsuai wira nak jadi  macam skyline! hahaha.baik amik keta kodok  nenek aku ubah jadi ferarri..! huahaha! 





Perbualan perempuan

Situasi 1

Eton : ko tengok si Jemah tu pakai suar belang2, macam kuda belang kan.. nak tiru gaya Yuna la tu..tapi tak jadi,dah macam kuda belang cita madagaskar kan.hehe

Situasi 2

Jemah : heheh.. ko tengok pakwe si Leha . .tua tapi duit penuh poket.. bukan macam pakwe Jenab. dah la tua .duit takde .orang ada kereta besar, rumah besar, gaji besar.. pakwe dia harap HIDUNG je besar.haha

Situasi 3

Jenab : hensem nya pakwe girl tu.. macam kim jong kook! makwe dia..alahai...macam jiran sebelah rumah aku.. gigi pun jongang.hehe





so apa bezanya perbualan lelaki n perempuan atas tu??aku sendiri pun main hentam je situasi kat atas.. semua perbualan atas tu kita nampak sama kan..mengutuk.bukan aku cakap jahat.. cuma DALAM TAK SEDAR kita dah jadi macam tu , even aku sendiri pun pernah bermulut longkang, tapi takde la sampai  teruk bau longkang nya..tak sampai lagi tahap bau longkang tersumbat dengan AIR TAIK tu.hahaha. memang kita tak sedar dalam hari hari kita lalui nie mulut kita cakap benda yang tak elok. 


so pada aku, semua orang penah lalui, n pernah lakukan kesilapan, takda istilah siapa hebat, siapa lebih mulut longkang, semua sama, YANG PENTING KITA KENA SAMA SAMA USAHA UNTUK BERUBAH.. dari longkang yang berbau, ke longkang yang bersih siap ada anak ikan berenang dalam longkang tu. 







KESIMPULANNYA? hanya kita yang mampu merubah diri kita jadi lebih baik.. termasuk lah aku.so pilihan ditangan anda.( Wah dah macam iklan Ac mizal time nak undi maharaja lawak pulak)kikiki.renung-renung kan dan selamat malam~ :)



DONT SHY-SHY KALAU NAK KOMEN.THANX

warna bunga ros ada makna okeyh!!

www.tips-fb.com
orang usha


whassup all, ha sila baca tajuk entry.. dah? belum!!!? ape cermin mata tetinggal kat jamban?ooooo rabun jauh... sory3.. gi amik sekarang.. kekek.ok bunga ros.setiap warna melambangkan sesuatu .. so jom tengok video bawah nie.. aku buat sendiri taw video nie. . tak de nak ciplak ciplak. so?so sweet? bukan so sweet la.. so LAYAN JE~ baru betul.. ;)



video



DONT SHY-SHY KALAU NAK KOMEN.THANX

Friday, 26 October 2012

tanpa mereka.....

www.tips-fb.com
orang usha

whassup all.. malam nie tajuk entry berbaur sedih sikit. eh takde sape yang meninggal.semua sihat lagi! kekke.tanpa mereka?tanpa sape??? malam nie aku terpanggil untuk tulis entry pasal "mereka" siapa "mereka " tu?? 

kita tak boleh pandang rendah pada mereka, even tugas mereka nampak mudah, tapi kita sendiri tak rasa apa yang mereka alami, tengok memang la senang! yang nak tanggung mereka! tapi sekarang mereka macam di lupakan, tugas mereka macam jadi satu tugas yang dipandang sebelah mata.. dulu mereka la tempat kita minta tolong.. setiap hari kita ternanti nanti mereka datang dalam hidup kita. . sekarang?mereka datang kita tak pandang langsung...  kesian mereka.. susah tanggungjawab mereka.. tolong jangan PANDANG RENDAH pada MEREKA..  

tapi siapa mereka tu ek????

janji jangan anggap mereka orang yang tak penting..? janji taw!

ni la mereka  . . . .














dan nie lagi.....











kan.. pernah tak korang terfikir, kesusahan kerja mereka nie..terpaksa meredah hujan untuk hantar surat..jerebu pun dorang terpaksa jalan tanggungjawab, selalu bawak motor risiko kemalangan tu tinggi.. aku pernah tengok abang posmen nie terpasa tunggu kedai apek motor untuk tukar tayar motor dorang yang pancit tu, dengan surat tak hantar lagi, bila tak sampai surat kita marah posmen. MANA POSMEN NIE! 
sama jugak dengan penjual roti, kesusahn mereka sampai terpaksa bersaing dengan kedai kedai lain, even meniaga kecil kecilan pn kena jugak amik lesen perniagaan . . so penah korang terfikir??? 




DONT SHY-SHY KALAU NAK KOMEN.THANX

cara UNIK luahkan perasaan :)

www.tips-fb.com
orang usha

whassup all.opsss assalamualaikum n selamat petang.. :) boring nya petang nie , so apelagi bukak laptop, login blog, tulis benda merepek, release gak tension n boring tahap gaban nie..kan3.. :) ok ape topik hari nie?cara luahkan perasaan.. haaa aku rasa masing-masing dah tau cara nak luahkan perasaan nie kan, ada banyak cara sebenarnya  ,,jom baca apa cara yang sesuai dengan kemampuan korang tu! CARA UNIK la kiranya


CARA SPONTAN

cara nie sesuai untuk orang yang dah lama kenal and masing-masing simpan perasaan suka sama suka, ala simple je kalau korang dah tahu yang dia pun suka korang, haa apelagi ajak dia keluar, time makan tu terus je cakap , muntah kan ape yang korang nak luah jangan sampai dia pulak yang termuntah!





CARA KEJUTAN

cara nie cara yang memerlukan korang bebelanja sikit la, opppp! bukan beli barang kemas, perabut semua tu untuk si dia, kang bukan korang yang dia cinta, barang yang korang bagi tu yang di kejar, materialistik nama nya tu..ala bukan bagi barang.. kalau nak unik N korang berduit korang boleh try buat macam nie, korang tawu kan radio era, hot, sinar, nak lagi best fly fm.. haaa sampaikan salam cinta kat pujaan ati korang tu, tapi kena makesure si dia dengar la, jangan ucapan tu bapak korang yang dengar! 




CARA SWEET


  1. cara sweet nie korang boleh buat macam video klip spider tu, so sweet kan, bila dia tengah beborak dengan member  dia, korang ambik kertas dalam beberapa helai, tulis kat situ ayat-ayat sweet dari hati korang, jangan ciplak la, nanti takde originaliti nya kan.. :) 




CARA GENTLE

cara gentlemen lah kata kan, kena la gentle, lelaki nie memang macam kumbang, kumbang sukakan bunga kan, haa so bagi bunga , kalau tak nak bagi bunga bagi apa yang si dia suka.. kalau boleh jangan la mahal, simple n murah asalkan benda tu boleh tunjukkan keikhlasan korang, kalau si dia suka BUDU, ha bagi je budu 2 botol, ikat botol budu tu dengan riben! 



CARA MUKA TEMBOK

cara nie memerlukan korang bermuka tembok sikit, ala2 citer aku dia dan tong sampah tu, kalau pandai main gitar? haaa satu bonus untuk korang, main gitar n rakamkan, lagu yang korang nyanyi kena la betul dengan tema, kalau nak luahkan perasaan ,nyanyi lagu tema cinta, jangan nyanyi CINTAI LAH SUNGAI KITA pulak takpun lagu ND LALA memang dik oi!.kekeke 


CARA PEMALU

cara nie untuk korang yang pemalu tahap dewa macam aku la,hahaha! tapi still sweet, korang buat 1 video then tulis apa yang korang nak luahkan, jangan ciplak ayat orang , pastikan lahir dari hati and paru paru korang yang hitam sebab merokok tu.hahaha.. then upload dalam youtube,, bila dia tengok mesti terharu.. nak nak pulak yang buat video tu orang macam aku sepatah ape tak tahu nak guna window movie maker tu, buta it la katakan.. kekekke



CARA BERANI MATI

cara nie lagi la simple tu pun kalau korang dah cukup berani la, jumpa mak bapak dia luahkan perasaan kat makbapak dia. orang kata nak pikat anak kena pikat bapak dia dulu.. masuk cium tangan, dia tanya kenapa datang, bagitau sejujur nya hajat korang tu, bapak dia pun cakap, "ANAK AKU BARU FORM3!!!! " sambil kena hala kan  senapang gajah kat kepala.. mak dia pulak cakap "KALAU NAK ANAK MAK CIK KENA ADA KAPAL SELAM SEBIJIK" hahah, dah tau la tu maksud mak dia, so apelagi amik seliper.. pakai ..keluar pun dengan sopan nya sama macam masuk tadi.kikiki


video









DONT SHY-SHY KALAU NAK KOMEN.THANX

Thursday, 25 October 2012

emo ke emotional?? :)

www.tips-fb.com
orang usha

suka gaya emo? ala emo. . . . yang rambut style2 tu pakai celak bagai.suka? cmner ek dorang buat rambut tu? jom usha video bawah nie. layan~ 


















nie la video tutorial yang aku rasa terbaik termantop . . . credit to youtube.com atas video-video nie . . :) 


DONT SHY-SHY KALAU NAK KOMEN.THANX

Demam Running man!

www.tips-fb.com
orang usha


Demam demam demam! opsss bukan demam campak! tapi demam KPOP! bukan drama laaaaa . . . running man! yeah teruskan berlari!!! mesti korang pun layan kan game show nie?ape?tak??? ishhh apelagi gi la download!! hehe.

jihyo (ACE)

gelaran, BLANK JIHYO, satu satunya member perempuan dalam running man. pemain handalan dari mission team dan selalu menjadi penghalang bagi jong kook. terkenal dengan sifat loading nya dalam befikir dan nampak blank ketika berfikir. bertindak ganas jika dalam keadaan terdesak.


jae suk (MISSION TEAM LEADER)

gelaran. Yooruce willice, dicipta sendiri sebenarnya disebabkan terlalu obses dengan BRUCE WILLICE, selalu menjadi team leader menentang team jong kook, biasanya team dia suk jin, veteren la katakan. . 
jae suk dengan jong kook memang musuh abadi boleh dikatakan dalam setiap episod! penah 1 episod tu jong kook londeh seluar jae suk.hahaaha.merah muka member! memiliki ciri kepimpinan sebab tu disegani ahli lain! kalau korang perasan la JAE SUK ade keluar dalam video klip GANGNAM STYLE. . .


jong kook (CHASE TEAM LEADER)

gelaran. Sparta kook, disebabkan kegagahan fizikal yang macam citer sparta tu. memang kekuatan fizikal jong kook tak boleh diragukan .sekali dia sergah! satu je. . jong kook suka guna kekerasan untuk paksa HA HA dan GARY untuk ikut semua kehendak. then semua member takut apelagi sebab dia kuat. honestly aku cakap dalam banyak2 ni aku memang suka JONG KOOK!




kwang soo (BLACK HOLE)

gelaran, giraffe disebabkan ketinggian nya. seusia dengan Joong ki, sangat sopan, tapi jangan sampai kwang soo naik angin! haha, sering dibuli oleh member lain kerana kelemahannya. 

joong ki (ACE)

gelaran, BRAIN JOONG KI, kerana dia member running man yang paling pandai. joong ki tak suka kalau member lain cakap dia tak pandai buat keja, so dia akan usaha jugak buat sesuatu yang dia lemah. bagus kan. Digosipkan dengan jihyo yang 4TAHUN lebih tua dari nya sehingga digelar SONG SONG couple.  perwatakan agak manja tapi bila datang tetamu wanita perwatakan bertukar ke lelaki jambu. 



gary (KIM JONG KOOK CHILD)

gelaran PEACEFULL GARY kerana mukanya yang tenang dalam semua keadaan.member kesayangan jong kok, dan selalu bersama dengan ha ha, sehingga mendapat jolokan KIM JONG KOOK AND TWO CHILD.menyukai jihyo dan tak malu meluahkan rasa sayangnya. . . digelar monday couple kerana setiap isnin mereka akan nertemu.

ha ha (KIM JONG KOOK CHILD)

gelaran, HARORO , gabungan HA HA dan PARORO, watak kartun korea. bersifat kebudak budakan, selalu besifat belebihan walaupun benda tu kecik je.jika jihyo terkenal dengan sifat BLANK..HA HA pulak dengan sifat tak kisah. member kesayangan jong kook dan biasanya satu team dengan Gary. 


DONT WALK.RUN!!!!



DONT SHY-SHY KALAU NAK KOMEN.THANX

bila cinta bertepuk sebelah tangan

www.tips-fb.com
orang usha

whatsapp all !!..selamat petang N salam 1 malaysia! cewaahhh ..  hari nie tangan nie tetiba gatal nak menaip banyak banyak entry .. nape? suka hatilah.hahah.ok cuba try test baca tajuk entry?CINTA bertepuk sebelah tangan???? wahhhh sadis nye TAJUK. penah alami????? confirm la tak kan. maklumlah korang semua kan GIRL N BOY TERHANGAT DIPASARAN ( tangan didada mata ke atas)huahaha.




kenapa korang rasa cinta korang bertepuk sebelah tangan? kan ada dua tangan tu tepuk la dua dua.kan bunyi gak.buat ape nak tepuk tangan orang lain kalau tangan sendiri ade?hahah ok stop MEREPEK!!!

sedihkan bila orang yang korang sayang tak rasa ape yang korang rasa!!!waaaaaa rasa macam dunia nie terhempap atas kepala...bila kita luahkan rasa SAYANG, n si DIA menjawab dengan selambanya.. 
dengan rasa tak besalah!
"saya tak dapat terima awak . . . sebab dalam hati saya dah ada orang lain"


BEDEBAB!!!!!! macam ketul batu jatuh atas kepala then bebulan bengkak,, nak sembuh pun makan masa gak.. mula la time tu post ayat sedih sedih kat FACEBOOK.. opsssss aku tak pernah ok! hahahah

WHY????  WHY?? WHY???? time tu ayat ayat bahasa inggeris keluar bila cinta ditolak, padahal SPM dulu BI fail... kenapa cinta DITOLAK?? sebab korang TAK HOT ataupun suam suam kuku je tahap HOT  korang tu??? NO!!!!! bukan korang tak hot or hot n spicy ke ape???? tapi korang BERHAK YANG LEBIH BAIK.. 





berhak yang lebih baik acaner 2? Allah tak pernah rampas ape yang kita sayang melainkan untuk gantikan dengan lebih baik kan... :) so bukan cinta yang ditolak tu pasal KORANG TAK HOT, tapi akan datang yang lebih baik untuk korang. . . jangan risau kalau cinta ditolak sebab KAMU MAMPU MEMILIKI YANG LEBIH BAIK KERANA DIRIMU BEGITU BERHARGA! :)

1. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya apabila kita bertemu jodoh yg sebenar,masih ada rasa syukur kita pada ketentuanNYA.

2. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita dapat menjadi penilai yg baik.

3. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita sedar bahawa kita hanyalah makhluk yg sentiasa mengharapkan pertolongan ALLAH.

4. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita dapat KASIH SAYANG YANG TERBAIK,KHAS UNTUK DIRI KITA.

5. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita sedar bahawa ALLAH MAHA PEMURAH & PENYAYANG kerana mengingatkan kita bahawa dia bukanlah pilihan yg hebat untuk kita dan kehidupan kita pada masa depan...

6. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita dapat mengutip pengalaman yg tak semua orang berpeluang untuk mengalaminya.

7. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita jadi MANUSIA YG HEBAT JIWANYA.

8. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita lebih faham bahawa CINTA YG TERBAIK HANYA ADA BERSAMA ALLAH.

9. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita LEBIH MENGENALI KEHIDUPAN YG TAK SELAMANYA KEKAL.





kredit to  http://ceriterasangpompuangediks.blogspot.com/ untuk ayat ayat yang sweet atas tu. :)


DONT SHY-SHY KALAU NAK KOMEN.THANX

perihal ibadah QURBAN

www.tips-fb.com
orang usha

hello all . . .wah dah berhabuk blog nie..fuhhhhh!! tiup sikit habuk.. :) dah lama tak update tetiba hari nie terasa rajin la pulak nak tulis.. aicehhh. . . ok esok raya kan ?? so dah baca tajuk entry?yup! perihal ibadah QORBAN! so jom baca!! ;)


  • Disambut pada 10, 11, 12 13 bulan zulhijah setiap tahun. .
  • Sempena memperingati kisah pengorbanan nabi Allah Ibrahim yang diperintahkan menyembelih putera baginda , Nabi Allah Ismail.
  • ibadah korban HANYA boleh dilakukan dalam tempoh EMPAT hari bemula selepas khatib membaca khutbah raya sampaila sebelum tenggelam matahari hari ke13 zulhijjah, lepas dari hari tu dah tak dikira ibadah korban ok!
  • jatuh pada 10 Zulhijah bulan terakhir dalam kalender hijrah islam.




  • 10 zulhijah adalah tarikh dimana NABI ADAM  dan HAWA dikeluarkan dari syurga sebelum betemu di padang ARAFAH.
  • perihal korban putera Nabi Adam, HABIL dan QABIL yang diperintahkan untuk mempersembahkan hasil pertanian dan penternakan masing-masing. korban HABIL diterima Allah atas dasar keikhlasan HABIL dalam memberikan yang TERBAIK dari hasil penternakan nya.




salam aidiladha semoga pengorbanan kita tahun ni membawa seribu pengertian, walaupun sedikit semoga dalam sedikit tu ada keberkatan! :)



DONT SHY-SHY KALAU NAK KOMEN.THANX

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...