Wednesday, 15 August 2012

TIPTOP fakta tentang kapal TITANIC

www.tips-fb.com
orang usha

Fakta tentang  KAPAL TITANIC yang korang kena tahu.

1. Satu latihan bot penyelamat sepatutnya diadakan pada hari TITANIC tenggelam ( 14april 1912) , tapi dibatalkan oleh kapten kapal (kapten Smith), ramai pecaya jika latihan tu diteruskan banyak nyawa dapat diselamat!!

2. Ketika peninjau membunyikan loceng kecemasan, pegawai-pegawai hanya mempunyai 37saat untuk bertindak bagi mengelak titanic berlanggar dengan  iceberg.

kapten kapal titanic


3. Kapal titanic mempunyai akhbar sendiri, diterbit dan dicetak setiap hari, isi kandungan akhbar termasuk la  isu semasa, iklan, harga saham, keputusan lumba kuda dan gosip.

4. Bot penyelamat tak mencukupi, malah jumlah penumpang tidak diisi dengan betul, contoh nya bot  ke7 yang sepatutnya boleh menampung 65 orang hanya diisi dengan 24 orang.

5. Bot penyelamat pertama adalah bot yang paling sedikit di isi penumpang, bot yang sepatutnya berkapasiti 40orang cuma diisi dengan 7 orang  anak kapal dan 5 penumpang!6. Penumpang kelas ketiga(ekonomi) yang berjumlah 700 orang terpaksa berkongsi 2 bilik mandi berbanding dengan penumpang kelas pertama yang disediakan bilik mandi peribadi.

7. Kapal yang paling hampir kedudukannya dengan TITANIC adalah KAPAL CALIFORNIAN, namun kapal californian tidak memberi tindak balas terhadap isyarat kecemasan titanic, pada 15april 1912, krew kapal californian melihat cahaya misteri dilangit (isyarat kecemasan) dan terus memaklumkan kepada kapten, malangnya tiada sebarang arahan dikeluarkan oleh kapten kapal. KAPAL CARPATHIA datang menyelamat kan mangsa titanic, ramai berpendapat jika CALIFORNIAN memberi tindak balas, banyk nyawa terselamat!
8. 2 ekor anjing terselamat dalam tragedi TITANIC

9. Titanic digelar A ROYAL MAIL SHIP kerana titanic adalah kapal yang bertanggungjawab menyampaikan mail untuk perkhidmatan pos british. Terdapat sebuah pejabat pos ( 5 pekerja) diatas kapal titanic.10. sebanyak 328 mayat telah djumpai tetapi sebanyak 119 telah rosak teruk dan disemadikan dilaut.

DONT SHY-SHY KALAU NAK KOMEN.THANX

No comments:

Post a Comment

Cer komen sikit :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...