orang usha
hello all .bersawang blog nie..meh singgah meh,haha,nampak entry atas?apew tak nampak?haa alamat korang nie kena la pakai spek.ok entry kali nie aku nak share pasal sejenis makanan,makanan ?SATA tawu?aku pun kurang tawu so jom same2 kita amik tawu.hehe,sapew nak belajar buat meh bacew entry nie.layan~
ha atas nie la sata, makanan nie famous kat pantai timur belah-belah Terengganu(kemaman), tapi cari kat utara pun ada,sata import, hehe.benda nie di buat dari ikan, campuran tepung and ada la bahan-bahan lain sikit. sata ikan nie memang leceh nak di buat sebab isi ikan kena asingkan dari tulang mentah-mentah,kalau ikan rebus senang la. dia punya daun balut tu dari daun pisang, bentuk lebih kurang macam kuih koci coz bentuk dia kon.
yang blur2 macam mana rupa daun pisang,,haaa nie la daun pisang.hahaha
sekali tengok sata ikan nie macam tapai pun ada,kan3.
cara nak buat?nak try buat?betol ni?ok2 aku share sikit resepi dia.ok sedia kan pen dan kertas.(macam chef wan lak)
BAHAN-BAHAN
- setengah biji kelapa
- 3 ekor ikan kembung
- 3 ulas bawang merah
- 1 biji cili merah
- 1.2 cm halia
- daun pisang untuk membalut( di buat kelonsong)
CARA- CARA
- bersihkan ikan setelah itu kukut isi nya, kemudian giling dengan kelapa hingga lumat dan sebati
- Masukkan bawang merah, cili merah dan halia dan giling lagi sehingga semua bergaul.
- Isi bahan yang telah digiling tadi ke dalam kelonsong daun pisang dan tutup bahagian atas kelonsong
- setelah semuanya diisi dalam kelonsong, cucuk dengan lidi buluh dan bakar hingga masak
TARAAAA! dah siap dah boleh la makan dengan family korang time petang-petang, ;)
DONT SHY-SHY KALAU NAK KOMEN.THANX
No comments:
Post a Comment
Cer komen sikit :)